Skip to content

Le yordinateur Posts

SOCIA.I.L

In bovenstaande video ziet u de ANYmal van ETH Z√ľrich lekker losgaan op verschillende beats! Door middel van artificial intelligence herkent de robot muziek, vindt hij de juiste beat en zoekt een dance move die past op het genre. Niet bepaald een nuttige functie en ik geef toe, de moves zijn ook niet schitterend… deze zullen met der tijd beter en beter worden.

Eidgen√∂ssische Technische Hochschule Z√ľrich a.k.a. ETH Z√ľrich¬†is een Zwitserse universiteit die in het verleden studenten/docenten had als Albert Einstein en Wilhelm R√∂ntgen. Al enkele jaren zijn ze bezig met het ontwikkelen van de robot ANYmal. Dit is een autonoom multi-purpose robot platform met 4 ‘benen’, daarmee lijkt hij op een 4-potig dier. Hij weegt slechts 30kg en kan bijna 10 kilometer afleggen.

De technologie is vergelijkbaar met de Spotmini van Boston Dynamics, een bedrijf (sinds 2013 eigendom van Alphabet Inc.) dat meer in de kijker staat met hun meest recente aanpassingen dan ETH Z√ľrich.

Wat ik leuk vind aan de nieuwe functie van ANYmal is slechts een simpele integratie van enkele A.I. functies en choreografie. Ze maakten met deze functie de robot grappig, speels en aanvaard. Daarbij denk ik dat dit speelse gedrag zich spiegelt op mensen, waardoor ze zich ook meer op hun gemak gaan voelen bij de robot. Ik liet dit filmpje zien aan enkele familieleden en ze begonnen spontaan te lachen met ANYmal, plots leek het geen ‘killer science fiction bot’ meer te zijn.

Meer en meer zien we details van menselijke trekjes in A.I. en robotics. Zo lanceerde Google op hun I/O event een realistisch klinkend assistent die een telefoontje uitvoert in naam van de gebruiker. Wat fascinerend was, was dat er enkele pauzes en woordjes als “uhm” en “mm-hmm” bij zaten. Dit had een enorm grote impact op het realistisch laten klinken van de robotstem. Het is slechts een subtiele toevoeging van dit soort stopwoordjes die er voor zorgde dat A.I. assistent telefoontjes vertrouwd werd.

De rode draad in deze twee voorbeelden is duidelijk het inbrengen van deze kleine menselijke details die de robot vriendelijker laten lijken. Door al de wantrouw in A.I. kan deze sector deze initiatieven wel gebruiken!

Leave a Comment

SolarGaps

Het product van Solargaps zijn shutters met ingebouwde zonnepanelen. Deze shutters hebben naast hun normale functie (het licht van buiten naar binnen tegen houden) ook de functie om energie op te wekken en op te slaan in een bijgeleverde batterij. Daarnaast zijn het smart shutter die je vanop afstand kan bedienen, als dat nog niet genoeg is beschikt het ook over een functie om de zon te volgen naar een optimale positie om zo veel mogelijk energie voor jou op te wekken.

Een Solargaps van 1 verkante meter zal ongeveer 100-140 watt opleveren, dat betekend dat je met één uur zonlicht -in een optimale situatie- ongeveer 10 uur een smartphone kan opladen tegen een normale snelheid. Het is dus geen investering om je hele huis mee te voorzien voor stroom, maar alvast een goed begin om je apparaten zoals smartphone en laptop mee op te laden.

Het project van Solargaps bestaat al sinds mei 2017, toen was het slechts een Kickstarter project dat voor 200% hun funding haalde. Ondertussen zijn ze succesvol uitgegroeid tot een bedrijf met een constante productie. Er is een helaas -zoals bij veel kickstarter projecten- een productie delay, we zullen het product nog niet voor juni/juli kunnen kopen. De laatste batch backers van hun Kickstarter launch hebben hun perk nog niet ontvangen maar zullen deze spoedig wel krijgen zoals vermeld in een van hun laatste updates.

Vanaf hun Kickstarter launch tot nu hebben ze deelgenomen aan verschillenden start-up competitions en ook gewonnen! Dit betekend ook dat ze regelmatig in de kijker worden gezet, er is veel vraag naar!

Omdat de prijs nog niet publiek is, nam ik contact op met het team en kreeg ik een richtprijs van 750 dollar voor de kleinste shutter die ze maken. Hoewel ik het een schitterende innovatie vind, lijkt het er op dat ik ze nog niet snel zal kopen. ūüôĀ

Ik vind dit product vooral interessant voor inwoners van appartementen. Deze mensen -inclusief mijzelf- willen wel heel graag groene energie gebruiken, maar hebben daarvoor helaas geen dak om panelen op te plaatsen. Solargaps richt zich net op deze markt en staan voor sustainability en dit commercieel publiek maken door panelen te plaatsen op niet-daken.

Leave a Comment

Wahaca betaling door Facebook Messenger

De nieuwe en recente innovatie Flyt, maakt het mogelijk voor restauranteigenaars om klanten te laten betalen via Facebook Messenger. Betalen via Messenger was al langer mogelijk in bepaalde gebieden, daarnaast was het enkel mogelijk om naar vrienden geld te sturen en te ontvangen. Nu brengt deze innovatie ons de mogelijkheid om via een chatbot over te schrijven naar een winkel of horeca zaak.

Om dit systeem te testen is Wahaca – een Mexicaanse voedselketen in het Verenigd Koninkrijk – van start gegaan met Flyt. Dit doen ze om op een zo makkelijk mogelijke manier hun klanten te laten betalen. Hiervoor hadden ze een systeem ‘Quickpay’, dat online overschrijven ook al mogelijk maakte. Maar met Flyt en Messenger is het nu ook mogelijk om individueel een rekening te splitten en te laten opsturen naar de persoon in kwestie, die dan op zijn of haar beurt de juiste rekening direct kan betalen.

Of de innovatie effectief werkt op lange termijn is nog af te wachten. Er zijn alvast resultaten binnen na één maand testen; zo betaalden 8% (met een peak van 14,5%) van alle de klanten van Wahaca met Messenger en kregen werknemers gemiddeld 1,2% meer fooi dan normaal. Nog geen cijfers om u tegen te zegen maar zeker een straf begin!

Het is nu ook mogelijk voor andere bedrijven om dit systeem te integreren in hun zaak. Dat zal zo zijn in de toekomst althans, momenteel kan je je alleen inschrijven om op de wachtlijst te komen.

Niet iedereen heeft cash geld bij, en niet iedereen heeft een bankkaart mee. Maar waarschijnlijk heeft iedereen wel zijn/haar smartphone bij. Met deze gedachte zijn ze van start gegaan met deze service. Dat is tevens de gedachtegang waarom ik dit zo toekomstgericht vind.

Ik zou er absoluut voor open staan om deze tool te proberen. Het gebruiksgemak lijkt me enorm vernieuwend en handig, want ook ik zit dagelijks op de messenger app en vergeet weleens geld mee te nemen…

Met de 1.3 miljard mensen die maandelijks actief gebruik maken van Facebook Messenger lijkt het mij niet meer dan logisch om een betaalservice te integreren in het dienstenpakket van Facebook. Bovendien is het voor al deze gebruikers niet meer nodig om een extra applicatie te installeren om te betalen, alles is klaar voor gebruik. Op de F8 conferentie van Facebook werd alvast vermeld dat ze hun Messenger applicatie meer gingen richten op gebruiksvriendelijkheid en een snelle ervaring. Waaronder het betaalsysteem voor iedereen bruikbaar zal worden.

Ik zie deze tool snel uitbreiden naar alle B2C sectoren omdat het altijd snel en binnen handbereik is. Wie weet over enkele jaren zullen we geen cash geld meer gebruiken en kunnen we betalen met het smart-device dat we op die moment op zak hebben. Dat is de toekomst die ik mij inbeeld bij dit signaal.

Leave a Comment

The Mini Bakery – Wilkinson Baking Company

Recent is¬†The Mini Bakery¬†op de markt gebracht, het is een broodautomaat¬† die automatisch broden ter plekke¬†meet, mixt, bakt en stockeert. Door het deeg slechts enkele keren per dag bij te vullen bakt de automaat om de 6 minuten √©√©n brood, waardoor het zo’n 10 broden¬†per uur ‘aan de lopende band’ kan bakken.

Het is een fascinerende innovatie van Wilkinson Baking Company, een bedrijf uit ‘Walla Walla’ Washington. Zij hebben als visie om een aantal problemen rond de industri√ęle bakkersindustrie op te lossen.

Een eerste probleem waar ze voor staan in het leveren van een vers eindproduct. Klanten willen graag een brood zo vers mogelijks is, een brood dat net enkele minuten uit de hoven komt. Dat is mogelijk met The Mini Bakery, waarbij klanten hun brood zien gebakken worden.

Een tweede oplossing is het ter plaatse bakken van het brood. Vermits het toch op dezelfde plaats wordt gebakken en verkocht valt een groot deel van de logistiek die nodig is om een brood te verspreiden weg. Daarnaast kan de eigenaar van de automaat brood bij produceren wanneer de opslag bedreigd wordt. op die manier wordt er veel minder to geen brood meer weggegooid.

Als laatste heeft Wilkinson een programma “Eat Bread, Give Water.” waarbij een deel van de opbrengsten gaan naar het plaatsen van waterpompen in¬†Mozambique. Op hun pagina “Eat Bread, Give Water.” kan je het straffe verhaal van de makers zelf horen.

Ik heb deze innovatie gekozen als signaal omdat ik het persoonlijk enorm cool vind om te zien . Enkele jaren terug had ik het idee om automatische broodmachine te bouwen, natuurlijk kon ik dit zelf niet uitvoeren. Toen een vriend van mij dit artikel over The Mini Bakery stuurde zag ik er meteen het brood in, het was fijn om het idee in werkelijkheid te zien.

Ik vind dat dit automatisch systeem potentieel heeft om uit te breiden naar andere goederen in de nabije toekomst. Het zal wellicht niet Wilkinson Baking Company zijn, maar ik ben zeker dat er spoedig andere producten zullen volgen om The Mini Bakery te evenaren.

Leave a Comment

Steller Boots

Door nieuwe initiatieven als SpaceX, Blue Origin en¬†Sierra Nevada Corporation¬†is er een nieuwe ruimterace naar de planeet mars ontstaan. Deze race heeft velen (including me!) ge√Įnspireerd om te dromen over het leven op een andere planeet. Om een deel van dat gedroom tot realiteit te brengen is het prototype ‘Stellar Boots’ door SENA ontworpen. Dit is een schoen die gebaseerd is op een strakke retro Sci-fi stijlkenmerken vanuit de jaren ’60-’70. Het is een zeer licht en flexibel paar schoenen gemaakt van EVA¬†(een slijtvaste & geschuimde kunststof) in combinatie met de zeer uitrekbare en ademende ‘Flykit’-gebaseerde stof.

Opvallend is ook dat de branding en accentkleur vervangbaar zijn met een simpel lintje, waardoor je met kleine moeite je schoen kan personaliseren.

Hoewel ik dit een cool ontwerp vind, zou ik de schoen zelf nog niet willen dragen. Ik draag deze stijl momenteel nog liever in subtielere accenten, al kan mijn mening hier snel over veranderen. De retro Sci-fi stijl waarop de Stellar Boots gebaseerd is spreekt mij ongelofelijk aan. Ik geloof dat deze kledingstijl zich evenredig zal verder ontwikkelen, gelijk met de revolutie die zicht de komende jaren zal plaatsvinden de ruimtevaart.

De schoen is momenteel nog aan het opstarten als een Kickstarter maar het ziet er naar uit dat ze hun doel nog niet gaan halen. In één van hun publieke berichten wordt vermeld dat de maker SENA, de Stellar Boots gaan lanceren whatsoever.

Leave a Comment